Thursday, March 29, 2012

Pembesar-Pembesar yang menerima rasuah


Salam sejahtera para pembaca blog yang setia.
Cerita mengisahkan pembesar negeri diistana telah melakukan kesilapan & kesalahan yang besar. Oleh kerana gilakan kebendaan, kekuasaan sanggup menggadai bangsa, agama dan negeri sendiri. Segala sumpahan yang dilafazkan adalah palsu kerana tidak amanah dan tidak bertanggungjawab diatas jawatan yang disandang.
Apa yang berlaku sekarang ini, Sultan yang tidak berdaulat serta bukan titisan darah diraja, telah dilantik memegang teraju Agama segala undang-undang perlembagaan diubah.

  Alat kebesaran negeri dipalsukan atau dibuat lain. Adat istiadat pertabalan tidak diguna pakai. Kononnya dikatakan syirik dan kurafat, Didalam istana dibuatnya mini bar tukang masak dan tukang buat minuman adalah dari bangsa asing. Sikap beliau suka mencaci cela dan memaki hamun pada pekerja-pekerja bawahan.
Perkataan Anjing& Babi sudah begitu biasa dari lafaznya. Sekiranya ada pekerjanya melakukan kesalahan / kesilapan kecil dipotong gaji atau diberhentikan perkhidmatan dalam masa 24jam. Inikah yang dikatakan Sultan berjiwa rakyat???

  Pembesar negeri yang mengikut kehendak beliau,akan mendapat kenikmatan yang istimewa seperti anak mas. Merekalah yang berkuasa dan bebas melakukan apa sahaja yang disukai. Tidak ada larangan & bantahan. Mereka bersikap Ego, Sombong, Bongkak dan melahirkan kata-kata kesat.Ada yang dihalau ibarat kucing kurap.kepada sesiapa sahaja yang datang keibu pejabat istana.
Masyarakat sekeliling khususnya Kuala Kangsar mereka tidak puas hati diatas layanan dan sikap pembesar-pembesar diibu pejabat istana D.Y.M.M. Paduka Seri Sultan.

  Sekarang ternyata telah dibongkar. Perlantikan Sultan Azlan ada bersangkut paut dengan pembesar-pembesar istana yang menerima rasuah dari beliau. Ada yang telah meletak jawatan dan melarikan diri ke selatan kerana tidak mahu menerima rasuah dan tidak mahu bersekongkol dan bersubahat dengan mereka yang tidak bertanggungjawab dan telah melantik orang kebanyakan menjadikan Sultan yang tidak berdaulat.

Sekian Wasalam

3 comments:

  1. Konon dikatakan, jangan takabur pakcik. Encik berlagak raja maka gila.

    ReplyDelete
  2. Konon dikatakan, jangan takabur pakcik. Encik berlagak raja maka gila.

    ReplyDelete
  3. Go home, Ahmad Nasir, you're the one whose drunk.

    ReplyDelete