Wednesday, August 3, 2011

Adat Dan Adab

Salam sejahtera pembaca blog yang sentiasa menunggu cerita selanjutnya.

Pada 1hb.July 2011, YM Raja Ahmad Nasir telah mengutus surat pada Seri Paduka Yang Dipertuan Agong dan sultan-sultan didalam negeri ini.

YM Raja Ahmad Nasir minta Seri Paduka Yang Dipertuan Agong serta kesemua sultan- sultan di dalam negeri ini, agar ATAN BIN HASHIM (Azlan Sultan Perak) turun daripada takhta mengikut Undang-undang Perlembangan Bahagian ke-2 Negeri Perak. Ternyata Atan Bin Hashim telah menipu sekalian rakyat jelata,Agong&Sultan-sultan di negeri ini. Sebagai seorang Islam, Mufti Negeri Perak, Ahli Dewan Negara seharusnya bersikap Sidek, Amanah,Tabliq,Patonah. Mereka mesti Amanah dan bertanggungjawab menjalankan tugas agar Agama Islam tidak dipandang rendah atau dipermainkan oleh bangsa&agama lain.

Seri Paduka Yang Dipertuan Agong, sultan-sultan serta Ahli Dewan Negara Negeri Perak tidak sepatutnya menjadi PATUNG TIDAK BERNYAWA. Tidak mempunyai semangat, hati dan jiwa. Islam itu bersih,Harmoni.dan Bersikap Adil. Mereka mementingkan harta kuasa,dan wang ringgit sehingga tidak sedar telah menipu diri sendiri.

Seri Paduka Yang Dipertuan Agong dan sultan-sultan yang ada tidak berani menjatuhkan hukuman pada orang yang ternyata telah melanggar undang-undang. Undang-undang yang ada digunakan pada pihak yang tidak berupaya . Adakah undang-undang yang wujud di dalam negara ini adalah UNDANG-UNDANG PALSU?

Adakah sultan-sultan yang wujud sekarang tidak berdaulat dan beragama ? Di bibir menyebut kalimah Allah tapi di hati kosong. Kita dapat saksi kan berbagai kerenah dan musibah yang telah berlaku di negara ini.

YM Raja Ahmad Nasir terasa sedih,pilu dan malu diatas sikap Seri Paduka Yang Dipertuan Agong dan sultan-sultan yang memerintah negeri masing-masing. TIDAK UBAH SEPERTI TUNGGUL KAYU. Dengan sendirinya telah menjatuhkan meruah institusi Raja-raja ,menjadi seorang PENAKUT,PENGECUT DAN TIDAK BERANI menegakkan KEBENARAN, bertanggungjawab dan bersikap adil mengikut undang-undang yang ada.

Mengikut undang-undang Atan Bin Hashim(Azlan Sultan Perak) seisi keluarga tidak layak mengguna nama RAJA. Mereka telah melakukan penipuan dan mesti di tarik balik nama raja.

Atan Bin Hashim tidak boleh bersemayam di Istana Iskandariah dan Istana Kinta. Kini mereka sekeluarga telah berhijrah ke Kuala Lumpur dan menetap di sana. Bererti Negeri Perak TIADA BERSULTAN. Kedaulatan tidak ada pada diri beliau. Adakah Yang Dipertuan Agong dan sultan-slutan didalam negeri ini buta mata dan buta hati sehingga tidak mengenal kedaulatan seorang sultan yang sebenarnya.

YM Raja Ahmad Nasir amat kecewa dengan undang-undang yang ada. Segala bahan bukti, fakta yang dikemukakan tidak di ambil peduli. Haruskah atas perkara ini, rakyat jelata semua bangkit menghina pada Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong dan juga sultan-sultan yang memerintah?

Tidakkah terasa malu dan hina. Dimana letaknya maruah seorang ketua agama di negara ini?

Adat istiadat, adat resam, adat beradap dan adab maruah telah dicemar sendiri oleh pihak atasan.


WASALAM

1 comment: